luni, 20 ianuarie 2014

Ce este wellness-ul organizaţional?

Având în vedere că wellness-ul se referă la sănătatea și/sau starea de bine a individului sau a grupului, haideți să vedem care este definiția sănătății data de Organizația Monidala a Sănătății:
 
 „Sanatatea este acea stare de complet bine fizic, mintal și social și nu constă numai în absența bolii și a infirmității.
 
Sănătatea, înseamnă deci mult mai mult decat absența bolii, a anormalității fizice și are un sens mult mai larg, multidimensional, pe mai multe planuri: fizic, psihic și social. Este vorba deci despre un concept superior, cu un larg orizont, care nu poate fi separat de mediul social, de condițiile social-economice în care oamenii trăiesc și muncesc.

Wellness-ul organizațional este susținut de acele activității, programe sau workshopuri puse la dispoziția angajaților de către companie pentru a-i ajuta să:
 
 - aibă un stil de viață sănătos,
 - identifice și să reducă factori de risc pentru sănătate
 - găsească un echilibru între muncă și viață personală
 - activeze într-un mediu sănătos și pozitiv

Un program de wellness poate fi simplu sau complex în funcție de modul în care este conceput, și constă dintr-un set de intervenții menite să contribuie la starea de bine a angajaților pe toate dimensiunile sănătății (fizic, psihic și social).

Programele de wellness organizațional pot fi realizate la nivel de individ/angajat, de grup sau prin intervenții asupra mediului ocupational. Indiferent de nivelul la care sunt realizate, aceste programe urmăresc o îmbunătățire a calității vieții profesionale pe mai multe direcții:

 -  stare de bine generală
 -  relația viață personală-muncă
 -  satisfacția față de muncă și carieră
 -  controlul pe care îl ai asupra muncii
 -  condițiile de la locul de muncă
 -  stresul de la locul de muncă
     
 *În urma unui studiu al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă s-a ajuns la concluzia că afecțiunile dorsale sunt cele mai des întâlnite probleme de sănătate la locul de muncă (53,1%), iar stresul și anxietatea se află pe locul doi (18,2%). La acestea se adaugă probleme de obezitate, diabet, afecțiuni cardiace, depresii etc.
 
În dezvoltarea unui program de wellness echipa Artsage ia în considerare:
 
 - prevenția asupra problemelor ce afectează zona dorsală a corpului 
 - postura și ergonomia spațiului de muncă
 - activitățile zilnice
 - stresul și anxietatea
 - nutriția și controlul greutății
 - relaționarea interumană
 
Programele de wellness organizațional oferă acces, suport și oportunitate angajaților de a participa în mod activ la îmbunătățirea propriei sănătăți și a stării de bine. Aceste programe aduc un echilibru între muncă și viață personală, având o influența pozitivă asupra vieții individului la nivel general.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu